Kartlegging av grisens kropp ved bruk av atlas

Kan vi finne ut hvor mye bacon grisen har før vi sender den til slakteriet? Kan vi velge ut råner som fedre til slaktegrisen som har mye indrefilet? Hvordan vil skjelettet til grisen gjenspeile at vi ønsker store skinker? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker svar på i et nytt forskningsprosjekt i Norsvin.

Blogginnlegget er skrevet av Jørgen Kongsro, seniorforsker i Norsvin.

Husdyra våre gir oss en masse ting vi trenger; først og fremst mat i form av kjøtt og melk, men også andre produkter huder, ull, farmasøytisk råstoff osv. Grisen gir oss i første omgang kjøtt, og den er faktisk en fantastisk biologisk maskin for å kunne gi oss velsmakende kjøtt gjennom god tilvekst og minimal bruk av fôr. Dette er selvsagt balansert i forhold til helse og evnen til å ta godt vare på avkommet sitt. Gjennom lang tid har grisen vært avlet for nettopp dette, og gode data og implementering av teknologi for å hjelpe oss å måle dette har vært nøkkelen til framgang. I dag finner vi norsk Landsvin representert over hele verden mye på grunn av evnen til å utnytte fôret, god tilvekst, gi oss godt kjøtt, god helse og fruktbarhet og gode purker som tar vare på ungene sine. Måling av kroppssammensetning, eller hvor mye kjøtt hvert dyr kan gi oss, er viktig for forbedring av fôrutnyttelse, vekst, helse, kjøttkvalitet og markedsverdien av produksjonsdyr.

Trenger gode data

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP