Svin nr. 9 – 2022. Bildet: Slaktegrishuset til Bjørn Thomas Fon i Re i Vestfold er bygd enkelt med mange kjøreporter og kan lett brukes til annet enn gris.

Storbinger til slaktegris

Store binger til slaktegris har fått mer fokus. Husene er enklere. De kan bli rimeligere for kvadratmeteren, men ikke per slaktegrisplass. SVIN har besøkt fire svineprodusenter med storbinge­løsning.

Vi er på gården Husum i Stokke i Vestfold. Her har Hans Jacob Haslestad hatt slaktegris i storbinger siden 2009. Det er to ulike løsninger: En storbinge i et påbygg med halmtalle og en der et 11 meter bredt grisehus fra 70-tallet er bygd om til stor­bingeløsning uten talle. Her er gjødseltrekk, spalter og liggeareal i båser. Begge løsningene har Pig sort automat og fungerer godt.

– Vår erfaring er at du skal ha minst 1,3 m2 per slaktegris, sier Haslestad. Han har normalt ca 1,5 m2 plass per gris. Og skulle det oppstå halebiting lukkes det opp vinduer.

– Vi prøver å få mye luft inn i grisehuset for å dempe aktivitetsnivået. På varme sommerdager lufter vi ofte permanent. For lite ventilasjon eller luft inn i grisehuset kan være årsak til at halebiting oppstår, tror Haslestad.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP