Viktig informasjon fra Animalia
SPF i 100
Andelen SPF-gris i Norge øker raskt. Mange besetninger konverterer, og allerede i løpet av neste år skal alle foredlingsbesetningene ha konvertert. I 2030 kan vi forvente at de aller fleste grisene har SPF-status. Dette vil fremme både dyrevelferd og dyrehelse. For å sikre dette kreves det også reguleringer. Nye regler er vedtatt og presenteres her.
Nå er det 121 smågrisselgende besetninger i Norge som har SPF-griser. Av disse er 20 besetninger i konverteringsfase og det er godt mulig at tallet egentlig er høyere siden hver produsent selv må registrere dette i Helsegrissystemet. Av de 121 besetningene har 101 besetninger gjennomført prøveuttakene som kreves etter innsett av SPF-griser, og er endelig godkjente SPF-besetninger. Produksjonen av SPF-griser stiger, og i 2022 kom 31% av de slaktede purkene fra SPF-besetninger. Med Ingris-statistikken for 2022 som grunnlag, kan vi beregne at det ble omsatt omtrent 440 000 SPF-smågriser. Det betyr at nesten hver tredje gris i Norge nå er erklært fri for APP, svinedysenteri, nysesjuke og skabb. Smittsom grisehoste inngår også i SPF-komplekset, men denne sjukdommen følges opp gjennom det offentlige overvåkingsprogrammet.
Av de 70 avlsbesetningene er det nå 31 besetninger som har godkjent SPF-status og to som er i konverteringsfasen. Ytterligere seks avlsbesetninger planlegger første grising med SPF i 2023. Resten av foredlingsbesetningene vil konvertere i 2024. Formeringsbesetningene skal følge etter i årene som kommer. Frem mot 2030 vil stort sett alle avlspurker som selges ha SPF-status.
Antall SPF-besetninger har økt med 50 % siden 2019 da SPF-modulen ble lansert og man kunne registrere seg som SPF-besetning i Helsegrissystemet. Prøveuttakene baserer seg på næringens felles prøvetakingsregime for livdyrselgende SPF-besetninger som ble vedtatt i 2017. Etter noen års erfaring med prøvetakingsregimet ser vi at det er behov for noen justeringer, og disse ble vedtatt av samarbeidsrådet for Helsetjenesten for svin i april.