Hvordan la vi om til SPF?

– Jeg kunne ikke tenkt meg noe annet enn SPF, sier Hans O. Amlien. Han har ikke hatt en dyrebil på garden siden 2010. Dyra kjører han sjøl opp til veien.

Nr. 1 – 2020

Amlien har drevet garden på Eina på vestre Toten siden 1985. De sanerte og gikk over til SPF allerede i 2010 etter et dysenteriutbrudd. Men han fikk nye problemer. Amlien var den første som ble «felt» etter at Mattilsynet startet systematisk MRSA-testing av norske purkebesetninger. I juni 2014 startet tømmingen av grisehuset på nytt, med nedvasking og desinfisering og tilbakeføring av SPF-produksjonen. Det krevde veldig mange arbeidstimer og dermed kostnader, men i dag er han godt fornøyd med at SPF-produksjonen fortsetter.

Planlegg nøye
– Omlegging krever veldig god planlegging. Bruk gjerne et år. Først er det viktig å avdekke sykdomsbildet. Ta prøver. Hold god dialog med slakteriet, og lag gjennomarbeidete arbeids-, pulje- og rekrutteringsplaner. Det er viktig. Jeg har fem og ei halv ukes puljedrift og egenrekruttering. Det har også litt med plassen å gjøre. Hver 5,5 uke har jeg 25 purker som griser, og da bor jeg i grisehuset. Siden jeg driver etter prinsippet «alt inn og alt ut» får jeg det veldig travelt i to og ei halv uke, og litt roligere i den tredje, sa Amlien på Gris i ’19.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP