Bildet: Husdyrproduksjon og spesielt svinenæringen har de siste par årene blitt angrepet gjennom blant annet ulovlig filming i grisehus som er vist på NRK.
Det misunnelsesverdige livet i bingen
– Landbruksnæringen bør imøtegå angrepene fra dyrevernorganisasjoner og media. De bør lage en strategi for hvordan gi et riktig bilde av norsk husdyrproduksjon, mener professor Birger Svihus ved NMBU.
Han er professor i ernæring på NMBU på Ås for både husdyr og mennesker. Før jul holdt han foredrag i Rogaland og i Østfold. Foredraget hadde samme tittel som vår artikkel, men det egner seg egentlig best muntlig. Vi gir her likevel en kortfattet versjon. Svihus er fra Sandnes, og i Rogaland ble han presentert som bondens venn.
– Men jeg er forsker, og egentlig ingens venn. Jeg holder meg til fakta uansett hvem kritikken rammer. Men i denne saken er kritikken mot bonden og hvordan husdyra har det helt på feil spor. Jeg er ikke ekspert på etologi, læren om husdyratferd, men mener likevel jeg har rett til å komme med noen generelle betraktninger, sier Svihus.
Etologi og filosofi
Filmingen og diskusjonen om norske griser lider er en sak som ligger i skjæringspunktet mellom husdyretologi og filosofi. Dermed finnes trolig ingen virkelige eksperter på dette. Etologer kan ikke nok filosofi og omvendt. Det er likevel flere filosofer som har mer eller mindre gode synspunkter inn i fagfeltet. Jens Saugstad, professor i filosofi på universitet i Oslo, imøtegår for eksempel dyrevernere som mener det skal være likeverd mellom mennesker og dyr. Saugstad argumenterer godt for dette i et par artikler i Morgenbladet i 2020.