Bildet: Denne prototypen på Robutcher-roboten finnes i dag på NMBU-Ås. En ferdig utviklet versjon av denne kan trolig gjøre det tunge slakte/skjærearbeidet på gris om fire-fem år. [Foto: Alex Mason]
Robutcher – framtidas svineslakting
Sju land deltar i prosjektet med ny slakterobot, et arbeid som ble startet av Ole Alvseike i Animalia for noen år siden. Prosjektet har fått 75 millioner i EU-støtte.
Svin skrev i nr. 5 2019 om den norske slakteroboten og prosjektene Meat2 og MeaTable. Dette kan snu opp ned på slakting av gris. Slakting skjer i dag ved at mage og tarm fjernes først. Med ny metode vil si en fleksibel robot skjære ut kjøttet først og la mage- og tarmsettet ligge igjen til slutt.
Dette er å kopiere den gamle slaviske måten å slakte på. Og slakte/skjærejobben på slakterier kan endres fra en sårbar produksjonslinje til flere fleksible celler. Fleksible maskiner overtar det tunge løfte- og skjærearbeidet. Det betyr igjen at det ikke bare er store slakterier som kan investere i en teknologi som automatiser produksjon. Men metoden kan også skaleres og passe større slakterier. Metoden er dessuten mindre sårbar for nedstenginger, for eksempel pandemier, slik kjøttindustrien i verden har opplevd med Covid 19 siste år.
10 internasjonale aktører
Da Svin skrev om dette for to år siden var et spansk universitet involvert i tillegg til NMBU, Animalia, Nortura og noen flere norske aktører. Nå er sju land og 10 internasjonale aktører med i prosjektet som har fått 7,5 millioner Euro (over 75 millioner kr) i EU-støtte. Prosjektet Robutcher ledes av NMBU og har partnere fra alle deler av verdikjeden. Nå i mai ble prosjektet også presentert på European Robotics Forum. Animalia deltar for norsk kjøttbransje, og de har også ansvar for arbeidspakkene i prosjektet. Ingeniør og professor Alex Mason på NMBU/Ås er prosjektleder.