Grisen ble taperen i årets oppgjør
– På kjøttsiden ble grisen den store taperen i tilbudet fra staten, både når det gjelder muligheter for prisuttak og markedsregulering. Legger vi til kraftfôrprisøkningen så blir dette veldig tydelig, sier Trine Hasvang Vaag.
Den nye styrelederen i Nortura sitter med statens tilbud i fanget når Svin slår seg ned ved kjøkkenbordet. Intervjuet finner sted 15. mai, altså dagen før forhandlingsbruddet mellom staten og jordbruket ble kjent. Hun har fulgt disse forhandlingene tett de siste åra, ikke minst som mangeårig styremedlem i Norges Bondelag. Men i fjor vår ble hun valgt inn i Norturastyret, og i vår fikk hun full tillit som ny styreleder etter Sveinung Svebestad. Garden ligger akkurat to timers biltur nord for Værnes. Det har blitt ganske mange turer til Oslo de siste åra, og det blir nok mange i tida som kommer også.
Veiskillet
Det er en bestemt dame som nå svinger lederklubba. Det beviste hun også tydelig for foreldene sine da hun 17 år gammel brøt opp fra barndomshjemmet på Blommenholm i Bærum for å flytte til familiegården i Snåsa hvor hun om somrene hadde besøkt besteforeldre, onkel og tante. Foreldrene hennes hadde kanskje tenkt seg noe annet for Trine, men det var her på Mediaas søndre hun ville leve og bo. Det var også i Snåsa hun fant Jørn, mannen sin, en sommerkveld i unge år. Trine hadde blitt den snåsningen hun ville bli.
Jørn hadde også gård i Snåsa, og nå driver de begge eiendommene som ligger 12 kilometer fra hverandre. Her var det også melkeku, men i 2007 bestemte de seg for å bygge nytt løsdriftsfjøs på søndre Mediaas. Før det, etter noen års gardsdrift, kom de imidlertid til et veiskille. Skulle de legge ned melkeproduksjonen eller satse? Det var i denne perioden at Trine tok grunnfag i offentlig og privat rett ved Universitetet på Blindern. Hun tenkte at hun kanskje kunne bli dommer i barnevernssaker. Men de valgte altså likevel å satse, og ingen angrer på det i dag.