Bildet: Nakkefettet varmes opp på slaktet og den ferdig trente ansatte lukter, og tildeler i løpet av noen sekunder en poengsum per slakt. Foto: Vion

Bruker «gylne neser» for å finne rånelukt

Det nederlandske selskapet Vion Food Group har svært positive ­erfaringer med menneskelig detektering av rånelukt. Under to ­prosent av slakttilførselen av hanngriser blir i dag klassifisert som kjøtt med rånelukt. Kjøttet blir brukt i prosessert og ultraprosessert mat. Bøndene får like mye betalt for rånekjøttet.

Metoden som blir benyttet blir kalt for HNS og står for «Human Nose Score». Vion er en inter­nasjonal produsent av kjøtt, kjøttprodukter og plantebaserte alternativer med produksjonssteder i Nederland, Tyskland og Belgia. Vion har salgsstøttekontorer og representanter i seksten land over hele verden. Selskapets FoU-direktør Ronald Klont og kvalitetssjef Claudiu Sima kaller prosessen eller metoden for veien mot slutten på kastrering av griser.

– Allerede i 2008 begynte Vion å forberede seg på at det kom et totalforbud mot kastrering på grunn av økt søkelys på dyrevelferd. Selskapet deltok aktivt i ulike forskningsprogrammer i EU og nasjonale programmer i Nederland, Belgia og Tyskland. Det er nå et økende antall EU- og UK-butikkonsepter som aksepterer rånekjøtt, mens andre segmenter og markeder ønsker kun hunngriser eller kastrerte hanngriser. I Nederland er rundt 60 prosent av hanngrisene som slaktes ukastrerte og en enhetlig deteksjon av rånelukt er nå implementert i samtlige av Vions slakterianlegg, sier Ronald Klont.

Ubehagelig lukt
Claudiu Sima forklarer at rånelukt er en ubehagelig lukt som kan oppstå under oppvarming av svinekjøtt og særlig fett.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP