Svekket forbrukertillit
Rapporten «Kjøttets tilstand», som hvert år utgis av Animalia, viser at den generelle tilliten til norsk kjøtt fortsatt er høy, men tendensen er negativ.
Det er også stilt spørsmål til forbrukerne om bærekraft og dyrevelferd, og der ser vi at over 70 prosent uttrykker tillit til bransjens håndtering av disse områdene, og det er veldig bra. Samtidig viser rapporten en negativ utvikling hva gjelder forbruk av svinekjøtt fra 2016 til 2017. En videreføring og forsterket utvikling som vi også så fra 2015 til 2016.
Er svekket forbrukertillit og lavere forbruk av svinekjøtt situasjonsbetinget, eller er det en trend vi ser? Det er nok ikke et enten eller, men en kombinasjon av begge årsaksforhold. Noen hevder at utviklingen en ser skyldes de negative oppslagene om dårlig dyrevelferd som ble avdekket hos slaktegrisbesetninger tidligere i år.
Jeg tror imidlertid ikke at det er det hele og sanne bildet, men at det er mer sammensatt. Aldri før har vi sett så stor medieoppmerksomhet om alternative matkilder til kjøtt, representert ved forkjempere for vegetariansk og vegansk kosthold. Samtidig kan også den store debatten vi har om rødt kjøtt og klima ha bidratt til den negative utviklingen vi ser.