Stoler du på at maten du spiser er trygg?

Vi har et samfunn hvor maten er trygg og dyra har det godt. Men vi ser flere utfordringer i horisonten for både mattryggheten og dyrehelsen.

Harald Gjein, administrerende direktør Mattilsynet

Maten i Norge er trygg og det samme gjelder drikkevannet. Få blir syke av mat de spiser eller vannet de drikker. Vi avdekker sjelden hygieniske forhold som truer mattryggheten for større grupper. Dyrehelsen og plantehelsen er også god. Norge er i verdenstoppen på disse områdene. Men mattrygghet, dyrehelse, plantehelse og dyrevelferd er ferskvare, og må fornyes daglig. Her har Mattilsynet en viktig rolle gjennom våre nesten 70 000 årlige tilsyn, og utarbeidelse av regelverk. Hovedansvaret er likevel hos de som holder dyr og produserer, importerer og distribuerer matvarer. Vi ser at verdikjeden fra jord og fjord til bord bli stadig lenger og mer komplisert.

Mat er sjeldent kortreist
Nye matvaner, og mer import gjør at Kari og Ola Nordmann blir involvert i den internasjonale matvarehandelen. Norge er del av et felles matmarked i EU, og nesten halvparten av maten vi spiser er importert. Fordelene er mange, blant annet at vareutvalget øker og at vi nå kan kjøpe friske grønnsaker og frukt hele året. Men med på lasset følger en dårligere oversikt over opphavet til maten og en påfølgende økt risiko. Råvarer og ingredienser krysser ofte mange landegrenser før de når norske butikker. Mer av handelen skjer over internett, og er tilnærmet umulig å kontrollere. Gjennom vårt samarbeid med EU-kommisjonen og Europol ser vi at matkriminaliteten øker.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP