Smitterisikoen er stor

Det alle svineproduserende land i Europa frykter aller mest om dagen er afrikansk svinepest. Det er smittetrussel nummer én. Ingen behandling eller vaksine kan knekke den, og skade­potensialet er enormt.

Det er ikke tilfeldig at vi bruker begrepet svineproduserende land. For afrikansk svinepest er ikke en sak for griser og svineprodusenter alene. Europeiske politikere og myndigheter på aller høyeste nivå griper nå inn med drastiske tiltak for å unngå å få smitten inn via for eksempel villsvin. Tobente mennesker kan også representere en stor trussel. Millioner av euro brukes nå for å unngå en sykdom som egentlig ikke er farlig for mennesker.

Men så er den det likevel. Når en smittsom dyresykdom blir en politisk toppsak er det fordi den får så enorme konsekvenser. Ikke bare for svineprodusenter, men for selve livsgrunnlaget til forbrukere og vanlige mennesker.
Masseslakt av griser betyr ikke bare frafall av svinekjøtt som mat. Det betyr også mye for sysselsetting, verdiskapning og kultur. Vi snakker om en primær næring. Mat er tross alt grunnlaget for livskraft og stabilitet.

Det er første gang i Svins 54. årgang at vi vier smittesikring oppmerksomhet i form av et eget temanummer. Hva kan gjøres for å unngå farlig smitte? Og hva tenker kunnskapsrike produsenter, veterinærer og bransjefolk om utfordringene?

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP