Overproduksjon og markedsregulering
Overproduksjon og markedsregulering
I dagens opphetede markedssituasjon er det noen som setter spørsmålstegn ved hele markedsreguleringsordningen. Kritikerne mener at vi kan greie oss uten markedsregulering. Det hadde vært mye bedre med en helt fri prisdannelse, og at markedets usynlige hånd da ville løse alle markedsproblemer. I et lite lukket marked som Norge ville det ført til meget store prisvariasjoner. Selv i et stort marked som EU skjer det i perioder at det gripes inn med offentlig tilskudd til innfrysing av svinekjøtt når markedssituasjonen blir for vanskelig. Årsaken til at vi har en markedsregulering er at bøndene skal være sikret en mest mulig stabil og forutsigbar pris og inntekt. Hadde vi ikke hatt markedsregulering innenfor svinekjøttproduksjonen, med tilhørende mottaksplikt for markedsregulator, ville den spredte svineproduksjonen vi har i dag raskt konsentrert seg til de store kornområdene i Norge. En del av dette helhetsbildet er også korn- og kraftfôrpolitikken, med tilhørende markedsregulering, fraktutjevning og prisnedskriving. Dette gjør at det er mulig å produsere gris også i områder av Norge hvor det ikke produseres korn.
Ønsker man en rask strukturutvikling og sentralisering av norsk landbruk skal man bare slippe markedskreftene løs innenfor kjøttproduksjon, korn og kraftfôrsektoren, så vil det skje i løpet av kort tid.