De globale utfordringene
Fire år etter fusjonen i 2014. Hvordan har det egentlig gått med Topigs Norsvins internasjonale engasjement?
Du får noen svar i denne utgaven av Svin. Undertegnede var så heldig å få delta på selskapets introduksjonsseminar ved hovedkontoret i Nederland i høst. Slike seminarer gjennomføres med jevne mellomrom som et tilbud til de 650 ansatte som jobber i Topigs Norsvin over hele verden. Selv om jeg riktignok ikke er ansatt i Topigs Norsvin, fikk jeg ta del i ei gruppe på cirka 20 ansatte som jobber internasjonalt. Her var det folk fra Kina, Russland, flere europeiske land, Canada, USA og Brasil. Programmet var informativt, intensivt og underholdende. Slike samlinger fungerer som en slags pep-talk, hvor både kunnskapsformidling og motivasjon til enda sterkere innsats for selskapet er en naturlig driver.
Allerede før fusjonspapirene ble undertegnet var det klart av at det ville ta minst et par år å få synkronisert samarbeidet både avlsfaglig og kommersielt. Men deretter var det gevinster og fordeler å hente. En veldig viktig trigger i markedsarbeidet har vært utviklingen av TN70-purka, og her har som kjent et langvarig og solid norsk avlsarbeid satt sterke spor. Topigs Norsvin har hatt produkter å selge som både store og mindre selskaper har etterspurt og vært villige til å betale for.
Derfor har utviklingen stabilisert seg og gått etter planen de tre første hele driftsårene. Det er selvfølgelig fortsatt utfordringer, og mye kan bli bedre. Men resultatene taler for seg selv. Selskapet tar markedsandeler og tjener penger. Topigs Norsvin er nummer to i verden på markedet for svinegenetikk. Ser vi bort fra USA, er selskapet markedsleder i en rekke andre land.