Slik eksporteres livdyr

– Vi har hatt enkelteksporter med en verdi på opptil 1,6 millioner kroner. Men eksport av livdyr kan være transport av alt fra tre griser opp til 150 i hver sending, forteller Jørgen Pivak og Bjarne Jakob Trodahl.

De jobber med Norsvins livdyreksport fra Norge og ut til kunder i hovedsakelig europeiske land. Dyr med god genetikk må skaffes tilveie og hentes fra produsenter i Norge. Det som ­kjøpes fra norske svineprodusenter er SPF-dyr. Resten er råner fra testingsstasjonen Delta, og dette er ikke ­SPF-dyr.

Det skjer ikke hvert år, men det eksporteres også purker, og gjerne mange i slengen. Det skjer gjerne i forbindelse med besetninger som skal etableres. Eksportvirksomheten dreier seg derfor hovedsakelig om salg av råner. Bestillingene kommer både fra Topigs Norsvin, men også direkte fra etablerte og kjente kunder.

Hovedsakelig Europa
– Vi har faste leveranser til Sverige, ­Finland og Estland. Slike bestillinger går gjerne direkte til oss. Vi har også noen store russiske kunder som henvender seg direkte hit, men andre bestillinger kommer som regel via Topigs Norsvins salgsapparet og til oss. Jonas Zultauskas, vår daglige leder på seminstasjonen i Litauen, snakker russisk og har gjennom mange år bygd opp et godt kundegrunnlag i Russland. Stort sett har vi månedlige eksporter av livdyr også til Nederland og Tyskland, men vi selger også dyr til Balkan og øst-Europa, England, Tsjekkia, Frankrike, Spania og unntaksvis Chile, forteller Jørgen Pivak og Bjarne Jakob ­Trodahl i Norsvins eksportavdeling.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP