Har langt på vei knekt embryokoden
Ny teknikk åpner nye dører
Embryokoden i svineavlen er i ferd med å bli knekt. Norsvinforskere i det forskningsrådsfinansierte prosjektet Embryotech har jobbet med å utvikle teknikker som kan komme til å revolusjonere særlig svineavlen.
Ved seksjon for småfeforskning og dyrehelse på Search-instituttet i Sandnes, som eies og driftes av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), utvikler forskere i Norsvin i samarbeid med NMBU-miljøets ansatte i Sandnes teknikker som skal gjøre det mulig å anvende embryoteknologi innenfor en praktisk og økonomisk anvendbar ramme. Norsvin samarbeider også med NTNU Gjøvik, Stavanger Universitetssykehus og oljemiljøet i jakten på å finne praktiske løsninger.
Embryoteknologi anvendes i dag på andre dyreslag som storfe, hest og hund, men på gris har det i mange år over hele verden vært jobbet for å få dette til uten at koden har blitt knekt. Purkenes anatomi er en av grunnene til at ingen har greid dette før. Men intenst arbeid ved instituttlaboratoriet i Sandnes bærer frukter, og en nærmer seg gode løsninger.
Lang livmorhals
Så hvor langt har man egentlig kommet?