Genredigeringsteknologi er et funksjonelt verktøy

Per i dag ser vi ikke at det er nødvendig å benytte genredigering i kommersiell avl, men vi kommer til å benytte oss av teknologien som et funksjonelt verktøy, og følge med på utviklingen i årene framover.

Publisert

Genredigeringsprosjekter har gitt oss viktige verktøy for framtiden. I perioden fra 2018 til 2024 har Norsvin hatt to forskningsprosjekter innen genredigering. Begge var finansiert av Norges Forskningsråd, og begge prosjektene har vært i samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og andre norske avlsorganisasjoner på husdyr og planter. I tillegg har Bioteknologirådet vært med og jobbet med etiske og samfunnsmessige aspekter rundt genredigering. Målet med prosjektene har vært å bygge kunnskap om genredigering som fagfelt, videreutvikle metodikken etter våre behov, og bruke teknologien for å svare på forskningsspørsmål. 

Ikke lov i matvareproduksjon 

Genredigering er en teknologi som gjør det mulig å endre DNA i celler eller organismer. Dette kan gjøres ved hjelp av en metode som heter CRISPR-Cas9, som fungerer som en biologisk saks for å klippe opp og lime DNA på spesifikke steder. De spesifikke stedene lokaliseres ved hjelp av en sekvensbit som matcher DNA-sekvensen man ønsker å redigere. Det er da mulig å legge til en ny DNA-sekvens, fjerne en uønsket DNA-sekvens eller erstatte en DNA-sekvens med en ny. I medisinsk bruk, er metoden brukt til å rette opp genetiske feil som forårsaker sykdommer. Per i dag er det i Norge og EU ikke lov å genredigere produkter som ender i matvarer. 

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP