Eksteriør i avlsarbeidet
Eksteriør er en samlebetegnelse på egenskaper som blant annet inkluderer beinstilling, stivhet/mjukhet i ledd og bevegelse. Arvegraden på eksteriøregenskaper varierer fra sju til 40 prosent, avhengig av egenskap. Det vil si at mellom sju og 40 prosent av egenskapen skyldes genetikk, resten skyldes andre faktorer.
Tekst: Maja Winther Iversen, Forsker i Norsvin
Foto: Norsvin
I Norge samles det rutinemessig inn data på eksteriør ved unggrismåling. Dette måles av avlskonsulentene som samler inn informasjon på ni egenskaper i felt (inkluderer halebiting), og 17 på Delta, i tillegg til egenskapen osteokondrose som kommer fra CT-bilder. Av disse brukes 13 i den rutinemessige avlsverdiberegningen, i tillegg til to egenskaper som er relevante for andre raser enn landsvin og duroc. De egenskapene som blir målt ved eksteriørbedømming, men som ikke går direkte inn i avlsverdiberegningen, brukes til overvåkning slik at vi kan følge utviklingen også på disse.
I tillegg samles det inn informasjon om speneantall og inverterte spener, men disse brukes i avlsverdibergeningen for reproduksjon. Avlsverdien sier noe om det genetiske potensialet til et dyr. En gris med god genetikk for bein vil ha mindre sannsynlighet for å få problemer med beina pga. for eksempel høg tilvekst, og har større sannsynlighet for å holde lenge som purke.