Grisens bidrag i klimaarbeidet
I Klimakur 2030 skal svineproduksjonen reduseres med med nesten 40 prosent, til tross for at grisen har utslipp på linje med enmagete dyr som kylling og fisk. Dette er dramatisk, og understreker behovet for samlet opptreden fra landbruket.
Eli Gjerlaug Enger og Olav Eik-Nes, Norsvin
Som interesseorganisasjon for den største kjøttprodusenten i Norge, føler Norsvin ansvar for at kjøtt bidrar på best mulig måte i landbrukets klimaarbeid nasjonalt og globalt. Siste året har vi fått en tiltaksrapport fra Miljødirektoratet med navn Klimakur 2030, og Norges Bondelag har lansert Landbrukets klimaplan med verktøy hvor vi selv kan bestemme hvilke tiltak vi vil ta.
Må stå samlet
Landbruket har alt å tjene på å stå samlet i klimasaken. Alternativet kan nemlig bli ganske så dystert for oss som kjøttprodusenter. Norge har internasjonale forpliktelser overfor FNs klimakonvensjon når det gjelder å kutte klimagasser. Mens Norge som land skal kutte opp mot 50 prosent, så skal landbruket kutte 13 prosent.