
Med hjerte for de ansatte
Som leder for rånetesten i Norsvin står Anette Westad Karterud (29) midt i et kompleks av oppgaver som spenner fra logistikk og smittevern til ledelse og utvikling av folk. Hun er i ferd med å bygge opp et arbeidsmiljø der de ansatte skal trives og støtte hverandre.
Det har ifølge hun selv vært en reise preget av læring, respekt og en drivkraft som på mange måter handler om å ta vare på både teamet - og dyrene. Anette selv beskriver arbeidet som en kombinasjon av ansvar, glede og en dose spenning.
Utvidet lederansvar
Anettes lederkarriere i Norsvin tok fart da hun kom tilbake fra mammapermisjon for ett par år siden.
– Det har vært en glidende overgang, sier hun om de økte ansvarsområdene.
Tidligere var rånetesten ett anlegg: Delta. Men etter omorganisering og ekspansjon er rånetesten på tre separate lokasjoner: Delta Norge, seleksjonsanlegget Sigma og karantenestasjonen Dalfarmen. Med en bred strategisk og operativ rolle har Anette vært nødt til å tilpasse seg både nye oppgaver fra en til tre lokasjoner og mer komplekse logistikkløsninger. I tillegg til å organisere daglige oppgaver på de ulike anleggene og ha ansvaret for logistikkdelen (sjåførene), er Anette bindeleddet mellom ansatte på de forskjellige fjøsene og de ansatte og ledelsen i avlsavdelingen.
– Det er mye planlegging nå, forklarer hun, og peker på at det innebærer alt fra turnuslister og ansettelser til praktisk innkjøp.

Trives best ute på anleggene
I oppstartsfasen tilbrakte hun mye tid på kontoret, men i dag er det ute på anleggene hun trives best. Anette beskriver en hverdag hvor hun må balansere et stort ansvar for både mennesker og dyr, samtidig som hun hele tiden har et øye for smittevern og logistikk.
Jobben i rånetesten krever høy grad av kontroll og struktur. Det innebærer detaljerte turnusplaner for de ansatte og en nøye koordinert transportplan for dyrene.
– Jeg har noen faste oppgaver hver uke, forteller hun.
– For eksempel å planlegge inntransporten til Dalfarmen.
Hver uke går hun gjennom hvilke ruter de skal kjøre, hvilke dyr som skal hentes, og hvordan transporten mellom de ulike fjøsene skal organiseres.
Ulike funksjoner
De tre fjøsene har ulike funksjoner i testprosessen, og det er en driftsleder på hver lokasjon. Dalfarmen fungerer som en pre-karantene for å sikre at dyrene er fri for sykdommer før de overføres til Delta, der selve testingen foregår. Testregimet i Norsvin er konvertert til SPF. Det betyr at de tre fjøsene har SPF-status. Deretter blir dyrene enten sendt til Sigma og videre til Omega – som er pre-karantene til Alfa – eller til eksport eller slakt.
– Alt skjer på ulike lokasjoner, og det er mye mer transport mellom anleggene enn før, sier Anette. Hun understreker at denne splittelsen i drift mellom flere fjøs er en av de store utfordringene i jobben, men at det også skaper en variasjon hun verdsetter.

Folk og smittevern
Som leder for rånetesten har Anette fått et stort ansvar for smittevern.
– Vi har strenge krav til smittevern, sier hun og forklarer at det blant annet betyr at ingen ansatte kan bo på gård med klovdyr. Dette skaper utfordringer når de skal ansette folk med relevant kompetanse.
– En av de viktigste oppgavene mine er å støtte forsøksteknikerne. Altså de som jobber i fjøset. Vi leter etter folk som har lyst til å jobbe med dyr og helst har erfaring med det, men de kan altså ikke bo på gård med visse husdyr, forteller hun.
De strenge smittevernreglene innebærer også restriksjoner i de ansattes fritid. For eksempel kan de ikke besøke dyreparker eller beitemarker med klovdyr uten å måtte overholde en 24-timers karantene.
– Man må tenke seg litt om, spesielt hvis man har barn, sier Anette, som selv må være bevisst på dette med tanke på sine egne barn. Hun forklarer at dette er et element som påvirker både de ansatte og deres familier, og at det krever en viss tilvenning å tilpasse seg.
– Det meste kan læres
Anette legger stor vekt på arbeidsmoral og innsatsvilje hos sine ansatte.
– Det er en blanding av nyansatte og erfarne. Det viktigste er høy arbeidsmoral og at man ikke gir seg, sier hun.
Med en tro på at det meste kan læres, ser hun etter mennesker som er motiverte, ansvarlige og åpne for å tilegne seg ny kunnskap. Mange av oppgavene i rånetesten må læres på arbeidsplassen, og Anette forteller at det ikke finnes noen skole som utdanner folk i å håndtere dyrene eller CT-scanne en råne. Derfor har hun et åpent syn på både bakgrunn og utdanning.

Bygger team
For Anette handler ledelse om mer enn å delegere oppgaver – det handler om å bygge et team.
– Vi er en familie, sier hun om miljøet i Norsvin. Hun understreker betydningen av gjensidig respekt og støtte mellom kollegaene. Hun forteller at dette er noe av grunnen til at få slutter i Norsvin og at selskapet tiltrekker seg den beste kompetansen. Det bidrar til stabilitet og kontinuitet i arbeidsmiljøet.
– Det spiller ingen rolle hvem du spør om hjelp, du får alltid hjelp, sier Anette.
Hun er takknemlig for den støtten hun selv har opplevd fra kollegaene, spesielt i de første månedene som ny leder. Hun understreker at det å være ny i en krevende rolle ville vært utfordrende uten et slikt støttende miljø. For henne er det en selvfølge at alle ansatte skal oppleve at de blir sett og hørt, og hun jobber bevisst med å opprettholde denne kulturen.
En annen type lederstil
Anettes lederstil kjennetegnes av et organisk syn på struktur og et sterkt fokus på å involvere medarbeiderne i beslutningsprosessene.
– Jeg ønsker ikke å være en leder som bare gir beskjeder, sier hun.
– Jeg vil konferere og diskutere.
Ved å involvere de ansatte på en måte som gjør at de føler seg verdsatt og lyttet til, har hun ambisjoner om å skape et miljø hvor ansatte føler eierskap til sitt arbeid. Dette, mener hun, er en av nøklene til suksessen i hele Norsvin.
Anette har en overordnet rolle, og har bevisst valgt å ikke lære alle arbeidsoppgavene til de ansatte i detalj. Hun har en grunnleggende forståelse for hva oppgavene innebærer, men lar ansvaret for det praktiske arbeidet ligge hos de ansatte.
– Kompetansen ligger hos dem, sier hun, og understreker at dette gir de ansatte en følelse av yrkesstolthet og respekt. Hun har i dag ansvaret for 13 faste ansatte pluss vikarer.
Fra laboratoriet til fjøset
Anette har vokst opp i Stange. Og bor på Ilseng i samme kommune i enebolig med mann og barn på to og fem år. Hun er dyrekjær, blir 30 i desember og er utdannet innen biologi ved NTNU. En bachelorgrad og praktisk pedagogisk utdannelse i tillegg. Hun har tidligere jobbet i Geno i fire år, hvor hun lærte mye om arbeidslivet. Hennes erfaring fra laboratoriet har gitt henne en analytisk tilnærming og et øye for detaljer, noe som har vist seg nyttig i arbeidet i rånetesten.
– Jeg var 26 år når jeg ble ansatt i Norsvin med ansvaret for rånetesten. Vi hadde allerede da ganske tidlig planleggingsmøter i det kommende byggeprosjektet av Delta Norge. Jeg kunne lite om Delta da, og skulle representere Delta under disse møtene. Det var en bratt læringskurve. En slags ilddåp, sier Anette.

Balansen mellom jobb og fritid
Utenfor jobben har Anette en rekke hobbyer som hjelper henne å koble av. Hun beskriver seg selv som en gammel sjel i en ung kropp. Hun spiser fyrstekake og elsker håndarbeid. Det hun selv omtaler som «bestemorsysler».
– Jeg liker å strikke, lage syltetøy og saft, sier hun. Disse aktivitetene gir henne en form for meditasjon og ro, og hun finner stor glede i å lage ting til både familie og venner.
En annen lidenskap er naturen, og spesielt multesesongen vekker noe i henne.
– Mannen min sier jeg blir en annen person i multemarka, ler hun, og beskriver hvordan urinstinktet våkner når hun jakter på multene.
Er nysgjerrig
Anette har alltid hatt en nysgjerrighet for å lære, noe som tydelig har påvirket hvordan hun har tilnærmet seg jobben hun har nå. Hun forteller at hun tidligere jobbet på en palliativ avdeling på et sykehjem, en erfaring som var både emosjonelt krevende og lærerik.
– Jeg lærte mye om samhold og hvordan man tar vare på hverandre, sier hun, og legger til at det å jobbe med døende pasienter ga henne et annet perspektiv på hva som betyr noe i livet.
Denne erfaringen har formet hennes syn på arbeidsglede og støtte mellom kollegaer. Hun understreker at arbeidsglede ikke bare handler om trivsel, men også om hvordan man håndterer vanskelige situasjoner og tar vare på hverandre i tøffe perioder.
Engasjert
Anette har funnet sin plass. Analytiske evner, arbeidsmoral og menneskelige tilnærming har antakelig gjort henne til en naturlig leder til tross for sin forholdsvis unge alder. Ikke 30 ennå, og allerede tre-fire år inn i en ansvarsfull lederjobb. Hun ser frem til å fortsette arbeidet i rånetesten.
– Vi er avhengige av hverandre vi her, sier hun med et smil.
Hun er tydelig på at det er menneskene hun jobber med som virkelig gjør arbeidet meningsfylt. Jeg er veldig glad i å glede andre. Det er den jeg prøver å være, avslutter Anette.