Rekordstor vekst på Delta Norge

De første ni rånene har nå nådd slutten av testperioden på Delta Norge. Resultatene så langt er veldig gode.

Fem Norsvin Duroc-råner er testet, og den beste TN Duroc-rånen vokste 1783 gram per dag i perioden fra 40 til 120 kilo. Fôrforbruket var imidlertid dårlig, med 2,0 kilo fôr/kilo tilvekst. Den mest fôreffektive rånen så langt har et fôrforbruk på 1,75 og en daglig tilvekst på 1667 gram per dag. I gjennomsnitt har de fem TN Duroc-rånene som er testet så langt en gjennomsnittlig daglig tilvekst på 1631 gram per dag (standardisert fra 40 til 120 kilo) og et gjennomsnittlig fôrforbruk på 1,91, standardisert fra 40 til 120 kilo. 

HISTORISK ØYEBLIKK: Den første CT-skanningen ved nye Delta Norge. Fra venstre: Anette Westad-Karterud, Camilla Rung, Alex Yanguez (Topigs Norsvin Canada), Marit Stensåsen Karterud, Jorunn Sylju.

Overlegne slaktegrisegenskaper

Norsvin Landsvin er kjent for å være en morlinje med overlegne slaktegrisegenskaper. Dette vises hos de fire landsvinrånene som har fullført testen. Gjennomsnittlig fôrforbruk er 1,88, mens veksthastigheten er 1483 gram per dag (begge tall er standardisert for 40 til 120 kilo). Den beste landsvinrånen som er testet så langt har en veksthastighet på 1530 gram per dag og en fôreffektivitet på 1,77 kilo per dag. 

Jevn flyt til test

Siden vi fikk inn de første rånene den 15. august, har selskapet hatt en jevn flyt av råner inn til test. For tiden er det over 700 råner på Delta Norge. Dødeligheten har vært lav, 0,5 prosent. Dette inkluderer også avlivning pga. sykdom/halthet. Tilbakemeldingene fra de ansatte er at det nye fjøset fungerer veldig bra, og ser vi på resultatene så langt trives dyrene også. Delta vil i gjennomsnitt CT-skanne 96 råner ukentlig. 

Eksporten fra den nye flyten (SPF) forventes å starte i desember 2024. 

Målrettet arbeid

Adm.dir. Olav Eik-Nes i Norsvin SA er ikke i tvil om at det løftet i resultat vi nå ser på Delta, skyldes omleggingen til SPF ute i foredlingsbesetningene og den investeringen Norsvin har gjort for å beholde statusen inn på sitt anlegg. 

– I tillegg skyldes det målrettet avlsarbeid. Når vi ser på fôreffektiviteten vi kan oppnå med friske dyr, skjønner vi hva det kan bety for næringens visjoner om effektiv arealutnyttelse dersom hele næringa legger om til SPF. Norsvin jobber for at all svineproduksjon skal være SPF innen 2030, sier Eik-Nes.