Norske kostråd kritiseres etter 70 år: Ultraprosessert mat under lupen

Siden de første kostrådene ble innført i Norge i 1954, har andelen overvektige økt kraftig. I dag er 7 av 10 nordmenn overvektige eller har fedme, samtidig som flere rammes av kreft, diabetes og andre livsstilssykdommer.

Flere eksperter peker på ultraprosessert mat som en viktig årsak til denne utviklingen. Ernæringsbiolog Marit Kolby mener at Helsedirektoratet bør inkludere advarsler mot ultraprosessert mat i sine kostråd. Hun påpeker at dagens råd ikke har klart å snu trenden med økende helseproblemer. Helsedirektoratet forsvarer imidlertid rådene og sier de er basert på oppdatert forskning. 

Ifølge Nationen etterlyser kritikere et tydeligere søkelys på å redusere inntaket av ultraprosessert mat, noe som kan presse matindustrien til å produsere sunnere alternativer. Helsedirektoratet mener derimot at dagens råd er tilstrekkelige for å hjelpe folk til å ta informerte helsevalg.

Kilde: Nationen