
Mange kjøttkommentarer
Øyafestivalen i Oslo er i år 100 prosent kjøttfri, noe som har skapt en intens debatt, spesielt i Nationens kommentarfelt.
Matansvarlig Britt Medalen Nilsen, som leder festivalens mattilbud, understreker overfor avisa at målet ikke er å fjerne kjøtt, men å fremme norske, kortreiste og økologiske råvarer. Nilsen avviser kritikken om at festivalen prioriterer importerte produkter over lokale alternativer.
Bybonde og festivalkokk Kia Luzula Vulgaris, som har planlagt menyen, fremhever overfor Nationen festivalens fokus på sesongbaserte norske grønnsaker. Øyafestivalen kjøper råvarene direkte fra lokale bønder, og i år er det også tatt initiativ til å returnere matavfall til gårdene for kompostering.
– Selv om festivalen har droppet kjøtt, er det fortsatt en sterk forpliktelse til norsk landbruk, med blant annet bønneburgere laget av selvdyrkede åkerbønner fra Trøndelag på menyen, mener Vulgaris.